Thursday, June 21, 2007

Vzhodno od raja


Avtomobilizem bi mirno lahko označili za najbolj pristransko dejavnost. Čemu?

Stavim rezervne ključe mojega superstroja da vsaj 90% slovenskih uporabnikov avtomobilov prisega na svojo omiljeno znamko in njene pregovorne lastnosti ali vsaj njeno ožje geografsko-politično okolje in kljub dejstvu, da se avtomobili spreminjajo, bo za nekatere ''Švaba'' vedno sinonim za zanesljiv, robusten in klasično zadržan, '' Italijan'' je izdelek, ki mu je zavoljo njegove lepote in karizme oproščena marsikatera napaka, ''Francoz'' ustreza svoji geografski legi (je nekje med Nemčijo in Italijo), ''Samuraji'' dišijo po zanesljivi športnosti z nekako nerazumnimi oblikovalskimi prijemi, ''Korejci'' so poceni, ''Rus'' je najboljši za v ''hosto'', ''Američana'' pa tako ali tako ne bomo nikoli povsem doumeli.

Dejstva, da ''Korejci'' že dolgo niso več tako poceni, da ''Samuraji'' na testih zanesljivosti in kakovosti že lep čas klestijo po ''Švabu'', da ''Italijani'' niso zgolj lepi in da bomo čez kako desetletje ''Američane'' mogoče celo spregledali, imajo premajhno težo za kakšna korenita rušenja mitov in legend.

2 comments:

Anonymous said...

O avtomobilih in avtomobilizmu vem ... eemmm ... skoraj nič. Ampak tale moto-antropološki sestavek me je pa čist navdušil. Da ne govorim o dolenjskih (oh, Dolenjska) in ostalih kmečkih štorijah! (Jp, globoko v sebi sem pristna kmetica:) Skratka: še, še! :)

Swed said...

Hvala, hvala! Se bom potrudil nahraniti usta željna literarnih presežkov :)))