Sunday, February 24, 2008

Češke železnice


Kot vsako jutro se tudi tokrat vse prične s krutim ritualom kobacanja iz postelj, preklinjanjem dolžine izločevalnih ritualov, športno odmerjenih sedalnih površin dvokolesnih vrancev in smrdljive poganjalske opreme, ki se je ne menja vsakodnevno (šljem, rokavice, spodnje perilo). Ob zajtrku sestavljenem iz čeških mesnih in žitnih dobrot odprava premelje taktiko in morebitne nevarnosti, ki jim grozijo na poti (pomanjkanje postojank opremljenih za pirbrejke) in si ogleda lokalni dvorec.

Po nekaj hribih in dolinah, ki kmalu postanejo stalnica čeških kolesarskih etap, se moštvo Studenek Postala sooči s kruto birokracijo Češki železnic. V krajevni železniški postaji pogajalsko ekipo pozdravi gospa čistilka in prazen šalter za nakup vozovnic. Misijo "Praga - Dunaj" pričnejo Berger, Mrtn in Radman ... in gospa snažilka, ki se je medtem prelevila v referentko za izdajo vozovnic. V prvih 45 minutah naši odposlanci brezuspešno z vsemi poznanimi in nepoznanimi kretnjami, jezikovnimi izpeljankami in z obilico potrpljenja obrazložijo destinacijo potovanja. Sledi naporna dizertacija o spremljajoči prtljagi oz. "mit Fahrrad", za zaključek pa še prerekanje o številu oseb (očitno število prstov na Češkem ni zelo prepričljiv dejavnik). Zaključijo z enako količino informacij, kot pred pričetkom pogajanj.

Po kratkem sestanku in skupnem strinjanju, da so v ... ženskem razmnoževalnem organu, si druščina privošči plenilski pohod po lokalnem diskontu. Mrtn s parkiranjem svojega jeklenega lepotca postane tarča čeških skrajnežev, ko ga mati v Fabii napadejo (vsaj zdelo se je tako) zaradi "parkiranja" na coni za invalide (celotna situacija jih pusti nekoliko zmedene - tudi, če bi modra dvokolesna strela dejansko ovirala parkiranje invalidov, je Mrtn nekako upravičen do parkiranja na omenjenem prostoru ...).

Po kratkem krepčilu karavana zopet zagrize v kolena in si šele po nekaj peklenskih kilometrih ob poljih industrijske konoplje privošči kratek oddih ob pivu in pizzi. Drnec proti zaključku dnevne etape dobi epilog v iskanju prenočišča. Mrtn in Berger poizkusita srečo v naselju bungalovov in ker naši junaki niso cepljeni proti celotni abecedi hepatitisov in ker druščina pijanih brezdomcev v malih hiškah s skupnimi kopalnicami, ob katerih celo kopalnice v vojašnici Moste izgledajo kot nekaj iz predsedniškega apartmaja v Burđ El Arabu, ni ravno ohrabrujoč dejavnik, ta možnost ostaja neizkoriščena. Ker so vsi okoliški apartmaji zavoljo strašne kolesarske hajke oddani, se junaka Berger in Radman povsem sama in v peklenski vročini poženeta čez okoliški hrib v sosednjo vas, kjer se njuni napori povrnejo v obliki super-duper apartmaja s čedno gostiteljico in tuši v omari za jako zgledno ceno.

Večer zaključijo ob gledanju Poslednjega Mohikanca v Češčini, Mrtnovemu in Radmanovemu šarmiranju z izrazitimi telesnimi vonjavami - Urša bi rekla: "Matr smrdita!". Lahka večerja v apartmajski restavraciji, pogajanja za zgodnji zajtrk in večerni ogled Hranic vključno z zunanjim ogledom bara za "moške".