Saturday, January 12, 2008

Dunajska prostranstva


Druščino iz globokega sna predrami hostelski telefon, popolno prebujanje pa z razbijanjem po vratih opravi izvidnik Berger. Sledi jutranje krmljenje v popolnoma prazni jedilnici, skok na bicikle in drnec pod vodstvom "vodiča" Andreja do Donauinsla. Vsako križišče za številčno karavano, ki je izdatno otovorjena s polnimi kolesarskimi malhami pomeni nov izziv. Pod gričem, kjer so pred stoletji Turki neuspešno bivakirali (Andrej uporabi izraz "predolgo"), se Andrej vrne v zavetje prestolnice, naša druščina pa se odpravi novim dogodivščinam naproti.

Prvi postanek si vrli maratonci privoščijo pred srbskim supermarketom, kjer Bergerju prijazni domačin podari zemljevid (verjetno omenjeno karitativno dejanje sproži Bergerjeva nejevera, da smo po 20 kilometrih poganjanja še vedno na Dunaju). Miškotovo kolo je predmet poželenja naključnega mimoidočega, okoliški mladci pa se trudijo s skrivanjem PVC traktorja s priklopnikom otroško prilagojenih dimenzij v bližnji grm. Drugi "pirbrejk" se udejani v tematksem Western lokalu, nato pa jo karavana med vinogradi ucvre do Čehije.

Po številnih serpentinah, vzponih, spustih, praznjenjih bidonov in posledičnimi lulanji se kolesarski odred utabori pred Hoferjem. Nakup prehrambenih artiklov mine brez izgredov, stavr pa se zaplete pri dalaj Mrtnu (uspešno nas je vodil mimo vseh plohe zmožnih oblakov), ki barbarsko iztrga pollitrsko plastenko vode iz objema njenih petih soplastenk. Blagajničarka ga strokovno poduči o diskontni prodaji pijač in ga naposled izpusti na svobodo. Med južino se nad avstrijskim obmejnim mestecem razbesni silovita ploha, ki za nekaj minut preloži odhod. Nekaj kilometrov kasneje na kronometru povede peščica starodobnik traktorjev s prikolicami, ki ustvarijo prav prijetno zavetrje.

Po neštetih spremembah končen destinacije se naši junaki prebijejo do čeških Valtic! 2 pira na ex v prvem lokalu, ki jim sledi lokalno sabotiranje iskanja sob z zgodbicami o "kongresu prostovoljnih gasilcev". Miško in Radman se pogumno podata na lov za prenočiščem in po dolgih, prašnih in peklenskih kilometrih požrtvovalno rezervirata sobane v podeželskem dvorcu in vinski kleti Moravska Oaza.

Po minutah za osebno higieno in obešnju mokrih gat na okenske okvirje smo lahko priče formaciji za iskanje večerje, ki se naposled ustali v prijetnem lokalu na prostem. Uničevanju pečenih mrtvih živali sledi še požirek rujne domače kapljice in spanje pravičnih.